Herbatheca, citrónová čistota

Momentálne existuje mnoho návodov, ako si vyrobiť vlastný roztok, ktorý pomôže dezinfikovať ruky. Niekto radí, základom a účinnou látkou je lieh. Inde sa dočítate, že roztok musí obsahovať chlór.

Podľa čoho si teda vybrať dezinfekčný gél či roztok? Výrobca má zo zákona povinnosť uviesť na obale všetky ingrediencie, ktoré pri výrobe dezinfekčného prostriedku použil. Je to okrem iného z toho dôvodu, aby sa znížilo riziko alergickej reakcie, ak ste na niektorú zo zložiek kozmetického výrobku alergickí.



Pre názvoslovie kozmetických ingrediencií existuje niekoľko databáz, podľa ktorých sa potom meno zložky uvedie. Prednostne sa používa názvoslovie INCI (čo je Medzinárodná nomenklatúra kozmetických zložiek).

Keď budete nabudúce v obchode premýšľať, aký dezinfekčný gél si kúpiť skúste si aspoň zbežne všimnúť niektoré z nasledujúcich vecí:

  1. Ingrediencie v zložení sú radené podľa použitého množstva. Čím je niektorá zložka vyššie, tým jej výrobok obsahuje viac. Preto musíte na prvých miestach skutočne účinného dezinfekčného gélu, či roztoku nájsť ingrediencie ako alcohol – etanol, propanol alebo izopropanol.
  2. Laicky povedané, čím viac latinských názvov, tým lepšie. Rastlinné zložky sa totiž označujú latinsky. Sú to napríklad: Lavandula Angustifolia Oil (levanduľový olej), Cymbopogonis citrati aetheroleum essantial oil (lemongrasová silica )a veľa ďalších.
  3. Nájdite si názov ingrediencie, ktorú nepoznáte, na internete. Na stránkach www.cosmeticsinfo.org si môžete vyhľadať podrobné informácie o každej zložke zvlášť. A napr. na http://www.ewg.org/skindeep/ vám aj ohodnotia na číselnej stupnici, aká je podľa nich bezpečnosť jednotlivých ingrediencií.

 

Ak z akýchkoľvek dôvodov nemáte prístup k tečúcej vode a mydlu, môžete použiť spreje alebo gély na báze alkoholu, ktoré tiež dokážu inaktivovať koronavírusy. Aby boli dezinfekčné prípravky účinné, musia byť na báze alkoholu. Percento alkoholu musí byť minimálne 62%, inak nie sú dostatočne účinné. To znamená, že podiel čistého alkoholu vo výslednom prípravku musí byť aspoň 60%, a nie že sa použije 60%-ný alkohol!

 

Pozor, toto je bežná chyba, ktorá sa v internetových návodoch vyskytuje! Alkohol totiž nie je jediná zložka a ak ho dopĺňate vodou, či niečím iným, tak ho riedite - znižujete jeho percento vo výslednom výrobku. Ak napríklad dáte alkohol len z polovice objemu prípravku, pridáte glycerín, či niečo ďalšie na výživu rúk a zvyšok dolejete vodou, nikdy nedostanete výsledný prípravok so 60%-ným podielom alkoholu.

Okrem alkoholov sa v dezinfekčnej zmesi môžu nachádzať aj iné látky ako kvartérne amóniové soli a fenoly alebo chlórhexidín, ktorý môže zvýšiť ich efektivitu voči baktériám. Ideálne je skladovať prípravky pri teplote od 5 do 20 °C.

 

Všetky produkty značky Herbatheca, citrónová čistota nájdete TU